Welkom in de leeshoek

Oefening: Cijfer voor welbevinden

Kinderen die zich welbevinden voelen zich doorgaans ‘als een vis in het water’. Ze beleven plezier en genieten van de omgang met elkaar en met de omgeving. Ze stellen zich open en ontvankelijk op voor wat op hen afkomt, ze zijn spontaan en durven zichzelf zijn. Kortom, een goede emotionele basis. Een voorwaarde om tot ontwikkeling te komen, want kinderen die goed in hun vel zitten zijn kinderen die zich goed kunnen ontwikkelen. Ieder op hun eigen manier.

Poster – Vakantie schermtijd regels

In de vakantie kan het een uitdaging zijn om de schermtijd van je kind te beperken. Dat je kind iets meer op een scherm kijkt dan normaal is niet gek, zeker als het weer niet mee zit.

Toch is het voor de ontwikkeling van je kind goed dat hij ook veel andere activiteiten onderneemt. Maak samen afspraken over de schermtijd regels tijdens de vakantie. Deze download kan je helpen om deze regels bij jullie thuis vorm te geven. 

Poster – Top 10 tips voor examens met minder stress

Het worden weer spannende weken want het is die tijd van het jaar weer…EXAMENS…

De ene student heeft al wat meer last van stress en angst dan de andere. Voor jullie een poster met 10 tips die jullie kunnen helpen om vlot doorheen de examenperiode te geraken. 

Veerkracht…een bekend woord. Maar wat betekent het? 

 

Veerkracht vertelt iets over hoe sterk je je voelt bij stress of tegenslagen. Hoe je in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk kan blijven, oftewel: ‘terug of op te veren’. Veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap!

 

In dit artikel lees je wat de functie is van veerkracht en waar je veerkracht vandaan kan halen.

 

 

Hoogsensitiviteit – tips hoe je HSP kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan.

Door de prikkelgevoeligheid ervaart een HSP’er de wereld op een heel andere diepgaande en intense manier. Simpel uitgelegd, als HSP’er komt er een pak meer informatie binnen in je hoofd want er is geen filter die binnenkomende informatie sorteert op hoofd- en bijzaken.

Bijna 1 op de 5 kinderen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit komt dus heel vaak voor. Let wel, het is geen stoornis! Wel een karaktereigenschap, en soms ook echt een troef!  HSP’ers zijn loyaal, gedreven, inspirerend en vaak ook uitmuntende bemiddelaars.

Hoe ga je om met examenstress

Examenperiode. Een tijd vol onzekerheid, waar je geloof in je eigen kunnen en kennen erg op de proef wordt gesteld. Tijdens het jaar moet je je veel nieuwe leerstof eigen maken en dit ‘bewijzen’ op een vastgelegd examenmoment. Geen wonder dus dat je al eens te maken krijgt met studie- of examenstress.

In dit artikel geef ik wat tekst en uitleg over examenstress en hoe je als ouder je student hierin kan ondersteunen.

Help je kind de magie te vinden in zijn fouten

Het is hartverscheurend als je kind je vertelt dat het ergens niet goed in is of je kunt zien dat ze te bang zijn om iets te proberen uit angst om te falen. Onze kinderen helpen met hun denkwijze is een enorme uitdaging voor het ouderschap. In deze gids deel ik graag enkele tips hoe we kunnen helpen de vaste mindset (fixed mindset) van onze kinderen om te zetten in leermogelijkheden (growth mindset).

Inclusief een 7 dagen familie dankbaarheid challenge template.

Waar komen negatieve gedachten vandaan? En met welke truukje kan je ervoor zorgen dat die negatieve gedachten minder invloed op je hebben.

 

Het is belangrijk dat kinderen hun gevoelens kunnen herkennen en benoemen. Hierdoor leren ze een verband te leggen tussen de lichamelijke symptomen van gebeurtenissen die ervoor zorgen dat ze zich bang, boos en verdrietig voelen. Door gevoelens te leren herkennen en benoemen weten kinderen ook wat er eigenlijk gebeurt en zullen ze zich minder snel overweldigd voelen. Tevens leren ze de lichaamsseintjes te herkennen en begrijpen ze ook dat klachten die ze in hun lichaam voelen veroorzaakt worden door angst/stress etc.

 

Een gelukkig leven … Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk – Wat is het? Hoe kun je eraan werken? Op de website geluksdriehoek.be vind je inspiratie over hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. Met tips, oefeningen, filmpjes en verhalen… 

.