top of page

Beheers je Examenstress: Tips en Strategieën voor Succesvol Studeren"

Bijgewerkt op: 29 mei
Omgaan met Examenstress

 

Examenstress. De angst en spanning die studenten voelen in de aanloop naar en tijdens examens. Hoewel een zekere mate van stress normaal is en zelfs motiverend kan werken, kan overmatige stress contraproductief zijn. Het kan je concentratie en geheugen aantasten, wat je prestaties negatief beïnvloedt.

 

Examenstress is een veelvoorkomend probleem onder studenten van alle leeftijden. Gelukkig zijn er effectieve manieren om met deze stress om te gaan. In deze blog duid ik verschillende strategieën en technieken om examenstress te verminderen, zodat je je beste zelf kunt zijn tijdens het studeren en het maken van examens.


De symptomen van examenstress kunnen zowel mentaal als fysiek zijn, zoals:

 

 • Angst en nervositeit

 • Slaapproblemen

 • Hoofdpijn of buikpijn

 • Spierspanning

 • Vermoeidheid

 • Verminderde concentratie en geheugen

 

Examenstress kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals:

 

 • Hoge verwachtingen van jezelf of anderen

 • Gebrek aan voorbereiding of tijd

 • Angst om te falen

 • Vergelijking met medestudenten

 • Druk om goed te presteren voor toekomstige kansen

 

Voorbereidingstechnieken

 

Planning en time management

Een goede planning is cruciaal om stress te verminderen. Maak een studierooster waarin je alle onderwerpen opdeelt en realistische doelen stelt. Begin ruim van tevoren met je voorbereiding om last-minute stress te voorkomen.

 

Actief leren

Gebruik actieve leermethoden zoals samenvattingen maken, mindmaps tekenen en jezelf testen. Actief leren helpt je om de stof beter te begrijpen en te onthouden.

 

Pauzes en ontspanning

Plan regelmatige pauzes tijdens het studeren om je geest fris te houden. Korte pauzes van 5-10 minuten na elke studieperiode van 45-50 minuten kunnen je productiviteit verhogen. Neem ook langere pauzes om te ontspannen en iets leuks te doen.

 

Een populaire time-management methode is de Pomodoro- techniek.

Deze techniek maakt gebruik van een timer om werk in intervallen te verdelen, traditioneel 25 minuten lang, gescheiden door korte pauzes.
 1. Kies een taak: Bepaal welke taak je wilt voltooien.

 2. Stel de timer in: Stel een timer in op 25 minuten (dit wordt een 'Pomodoro' genoemd).

 3. Werk aan de taak: Werk onafgebroken aan de taak tot de timer afgaat. Noteer eventuele afleidingen om later te beoordelen, maar ga direct weer verder met je taak.

 4. Neem een korte pauze: Neem een pauze van 5 minuten als de timer afgaat. Dit geeft je brein een kans om te rusten.

 5. Herhaal: Herhaal de cyclus. Na vier 'Pomodoro's', neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

 

Gezonde levensstijl: a strong mind starts with a fit body

 

Voeding

Een gebalanceerd dieet kan je energieniveau en concentratie verbeteren. Eet veel fruit, groenten, volkorenproducten en eiwitten. Vermijd overmatig cafeïnegebruik en suiker, omdat deze je energieniveau op de lange termijn kunnen schaden.

 

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, of het nu gaat om wandelen, hardlopen, yoga of een andere vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt.

 

Slaap

Voldoende slaap is essentieel voor een goede hersenfunctie. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht. Creëer een vaste slaaproutine en vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan.

 

Mentale hygiëne

 

Mindfulness en meditatie

Mindfulness-oefeningen en meditatie kunnen helpen om je geest te kalmeren en je focus te verbeteren. Zelfs enkele minuten per dag kunnen al een groot verschil maken. Probeer apps zoals Headspace of Calm om je te begeleiden of schaf een Moonbird aan.

 

Positieve zelfpraat

Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Zeg tegen jezelf dat je je best doet en dat dat genoeg is. Positieve zelfpraat kan je zelfvertrouwen vergroten en angst verminderen.

 

Realistische verwachtingen

Stel realistische doelen en verwachtingen voor jezelf. Niemand is perfect, en het is oké om fouten te maken. Focus op je inspanningen in plaats van alleen op de resultaten.

 

Hulp zoeken

 

Professionele hulp

Als je merkt dat je examenstress overweldigend is, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om strategieën te ontwikkelen om met stress om te gaan.

 

Ondersteuning van vrienden en familie

Praat met vrienden en familie over je gevoelens. Het delen van je zorgen kan opluchten, en zij kunnen je emotionele steun en praktische tips bieden.

 

Praktische tips voor de examendag

 

 • Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen: pen, potlood, gum, identiteitsbewijs, en eventuele andere benodigde materialen.

 • Kom op tijd, zodat je ontspannen kunt beginnen.

 • Lees de instructies zorgvuldig door voordat je begint.

 • Plan je tijd goed en blijf rustig als je vastloopt bij een vraag. Ga verder en kom later terug.

 • Blijf positief en geloof in jezelf.

 

Conclusie


Examenstress is een uitdaging, maar met de juiste strategieën kun je het effectief beheren. Door een goede voorbereiding, een gezonde levensstijl, en mentale technieken kun je je stressniveau verminderen en je prestaties verbeteren. Onthoud dat het belangrijk is om jezelf niet te hard te pushen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Ik wens alle studenten veel succes met de examens!

Comments


bottom of page