top of page

Het Essentiële Verschil Tussen Motivatie en Discipline


In mijn werk rond zelfleiderschap en zelfontwikkeling is het stellen van doelen binnen veranderwerk van cruciaal belang in het behalen van duurzame resultaten. En toch gebeurt het dat ondanks de motivatie aanwezig is en de eerste succesvolle stappen richting dat veranderwerk gezet worden, ik mensen terug in de oude patronen zie vervallen. En het overkomt mij ook nog hoor! Dit jaar word ik 45 jaar en een goeie fysiek vind ik belangrijk. Het is goed voor mijn lichaam én geest. Het is mijn doelstelling is om elke dag 15 minuten core oefeningen te doen en minstens 3x / week een loopsessie. Ik ben gemotiveerd, maar toch kom ik niet aan de dagelijkse workouts. Hoe komt dat toch?

In deze blog woordje uitleg over het verschil tussen motivatie en discipline.Motivatie en discipline zijn twee begrippen die vaak met elkaar worden verward, maar die elk een unieke rol spelen in het bereiken van doelen en het behalen van succes. Hoewel beide cruciaal zijn voor persoonlijke groei, hebben ze verschillende kenmerken en impact op ons dagelijks leven. In deze blog wil ik graag eens dieper inzoomen op het essentiële verschil tussen motivatie en discipline.

 

Motivatie: De Drijvende Kracht

Motivatie is als een vonk die ons aanzet tot actie. Het is de brandstof die ons enthousiasmeert en ons aanzet om doelen na te streven. Motivatie is vaak gebaseerd op emoties, verlangens of externe stimuli. Het kan komen van interne bronnen, zoals persoonlijke doelen, passies of waarden, of externe bronnen zoals erkenning, beloningen of inspirerende woorden van anderen.

 

Hoewel motivatie een krachtige katalysator is voor actie, kan het ook wispelturig zijn. Het is als een vlam die kan harder of zachter kan branden afhankelijk van externe omstandigheden of innerlijke gemoedstoestanden. Wanneer de motivatie hoog is, voelen we ons gemotiveerd om bergen te verzetten, maar wanneer deze afneemt, kunnen we ons gemakkelijk ontmoedigd voelen en vervallen we terug in oude patronen.

 

Discipline: De Regelmaat van Succes

Discipline daarentegen is meer het fundament waarop succes wordt gebouwd. Het vereist consistentie, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Discipline is het vermogen om vast te houden aan een plan of routine, zelfs wanneer de motivatie begint te tanen. Het gaat over het stellen van haalbare doelen, het creëren van (nieuwe) gewoonten en het nemen van consistente actie, ongeacht de externe omstandigheden.

 

In tegenstelling tot motivatie, die vaak afhankelijk is van externe factoren, is discipline een interne kracht. Het is de bereidheid om te blijven werken aan je doelen, zelfs als de initiële opwinding vervaagt.

 

Samenwerking is de Sleutel tot Succes

Hoewel motivatie en discipline verschillende functies hebben, zijn ze niet volledig los van elkaar te zien. Idealiter werken ze samen om succes te bereiken.

Een goede balans tussen de twee is dan ook cruciaal. Motivatie kan je zien als de vonk die ons in beweging zet, discipline het vuur dat blijft branden. Ongeacht de omstandigheden. Samen vormen ze een krachtige combinatie die leidt tot persoonlijke groei en succes op de lange termijn.

 

 

Hoe kan je vaardiger worden in discipline?

 

Stap 1: Stel duidelijke en haalbare doelen 🎯

Definieer heldere en haalbare doelen. Zorg ervoor dat deze doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden zijn (SMART-doelen). Dit geeft je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en waar je naartoe werkt.

 

Stap 2: Maak een dagelijkse routine 📅

Ontwikkel een dagelijkse routine die aansluit bij je doelen. Plan specifieke tijden in voor taken en activiteiten. Door een consistente routine te volgen, creëer je structuur en versterk je je discipline.

 

Stap 3: Prioriteiten stellen ❗

Identificeer de belangrijkste taken en focus je daarop. Het vermogen om prioriteiten te stellen is essentieel voor discipline. Concentreer je op taken die bijdragen aan je langetermijndoelen en vermijd zoveel mogelijk afleidingen.

 

Stap 4: Maak To-Do Lijsten 📝

Maak dagelijkse to-do lijsten om je taken georganiseerd te houden. Het afvinken van voltooide taken geeft een gevoel van voldoening en motiveert om door te gaan.

 

Stap 5: Bouw gezonde gewoonten 🌱

Werk aan het ontwikkelen van gezonde gewoonten die bijdragen aan je discipline. Dit kunnen bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, en gezonde voeding zijn. Een gezonde levensstijl versterkt je fysieke en mentale energie.

 

Stap 6: Visualiseer succes 📽️

Creëer een mentaal beeld van je succes. Visualiseer hoe het voelt om je doelen te bereiken. Deze positieve mentale beelden kunnen als motivator dienen en helpen om discipline op te bouwen.

 

Stap 7: Breek grote taken op 👣

Grote taken kunnen overweldigend zijn. Verdeel ze in kleinere, behapbare stappen. Dit maakt het gemakkelijker om vooruitgang te boeken en verhoogt je gevoel van controle.

 

Stap 8: Fouten maken mag 🎗️

Wees niet te hard voor jezelf als je een keer faalt. Fouten zijn leermomenten. Analyseer wat er mis ging, pas je aanpak aan en ga verder met vernieuwde vastberadenheid.

 

Stap 9: Beloon jezelf 🎁

Stel beloningen in voor het behalen van mijlpalen. Dit kan variëren van kleine traktaties tot momenten van ontspanning. Het geeft je iets om naar uit te kijken en versterkt positief gedrag.

 

Stap 10: Werk aan zelfdiscipline als vaardigheid 🏋️

Discipline is een vaardigheid die je kan ontwikkelen. Oefen regelmatig zelfbeheersing in verschillende aspecten van je leven om je discipline te versterken.

Door consistent aan deze stappen te werken, kun je discipline als een krachtige gewoonte integreren in je dagelijkse leven, waardoor je dichter bij het bereiken van je doelen komt.

Definieer heldere en haalbare doelen. Zorg ervoor dat deze doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden zijn (SMART-doelen). Dit geeft je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en waar je naartoe werkt.

 
Comments


bottom of page