top of page

"De Waarheid over Coaching: Wat Het Is en Wat Het Niet Is"





Coaching is de laatste jaren uitgegroeid tot een veelgebruikte methode voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hoewel het vaak wordt gezien als dé manier om doelen te bereiken, zijn er ook veel misverstanden over wat coaching precies inhoudt. In deze blog verduidelijk ik wat coaching wél is en wat het juist niet is en ga ik ook dieper in op specifieke vormen zoals NLP-coaching, loopbaancoaching, perfectionisme-coaching en coaching voor jongeren vanuit een preventieve benadering.

 

Wat Coaching Wél Is

 

1. Coaching is gericht op de toekomst 

Coaching kijkt naar wat je wilt bereiken in de toekomst, niet naar wat je in het verleden hebt meegemaakt. Het is een proces waarbij je begeleid wordt in het ontdekken en realiseren van je persoonlijke of professionele doelen.

 

2. Coaching is een partnerschap 

Een coach werkt niet vóór jou, maar mét jou. Samen onderzoeken we wat jou tegenhoudt en welke stappen je kunt zetten om vooruit te komen. Als coach bied ik je geen kant-en-klare antwoorden, maar helpt ik jou bij het vinden van je eigen oplossingen.

 

3. Coaching draait om zelfinzicht 

Ik helpt jou om meer zelfinzicht te krijgen. Door gerichte vragen te stellen en technieken toe te passen, kom je erachter wat je echt wilt, wat je drijfveren zijn en welke obstakels je in de weg staan.

 

4. Coaching is actiegericht 

Het draait in coaching om concrete stappen zetten. Als coach helpt jou je doelen helder te maken en werk ik met jou aan een actieplan om die doelen te bereiken. Het is een pragmatische aanpak waarbij vooruitgang centraal staat.

 

Wat Coaching Niet Is

 

1. Coaching is geen therapie 

Coaching richt zich niet op het verwerken van trauma's of diepe emotionele problemen, zoals therapie dat doet. Een coach helpt je met het oplossen van problemen in het heden en richt zich op toekomstgerichte groei. Bij therapie is er meer aandacht voor het verleden en voor mentale gezondheidsproblemen. De samenwerking tussen een psycholoog en een coach kan dan weer wel complementair zijn. Waar een psycholoog zich richt op het begrijpen en behandelen van onderliggende emotionele of mentale problemen, zoals angst of depressie, focust een coach op het versterken van vaardigheden en het bereiken van persoonlijke of professionele doelen.

 

2. Coaching is geen advies geven 

Een coach gaat ervan uit dat de antwoorden reeds bij de cliënt aanwezig zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertelt een coach je niet wat je moet doen. Coaching is geen consultatie. Een coach stelt vragen en stimuleert je om zelf na te denken en je eigen oplossingen te vinden.

 

3. Coaching is geen mentoring 

Mentoring draait vaak om het delen van ervaring en expertise. Een mentor is iemand die een pad heeft afgelegd dat jij ook wilt bewandelen. Een coach hoeft geen expert te zijn in jouw vakgebied, maar helpt jou door je denken te structureren en patronen te doorbreken.

 

4. Coaching is geen training 

Training richt zich op het overbrengen van kennis en vaardigheden. Coaching daarentegen is meer gericht op persoonlijke begeleiding en reflectie, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van bewustzijn en eigen verantwoordelijkheid.

 

Verschillende Vormen van Coaching

 

Er bestaan diverse vormen van coaching, afgestemd op de specifieke doelen en behoeften van de persoon. Vanuit mijn ervaring en expertise richt ik mij voornamelijk op NLP-coaching, loopbaancoaching, perfectionisme-coaching en coaching voor jongeren.

 

NLP-Coaching 

NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) is een effectieve methodiek voor gedragsverandering. Het richt zich op hoe je gedachten, gevoel en gedrag kunt beïnvloeden om je doelen te bereiken. Ik help je om beperkende overtuigingen los te laten en effectiever te communiceren. Deze vorm van coaching is geschikt voor mensen die vastlopen in negatieve denkpatronen en meer grip willen krijgen op hun leven.

 

Loopbaancoaching 

Wil je meer uit je carrière halen of een nieuwe richting inslaan? Als loopbaancoach help ik je om je sterke punten, passies en carrièrewensen te verhelderen. Of je nu een carrièreswitch wilt maken of zoekt naar meer balans, loopbaancoaching (of levenspadcoaching) biedt begeleiding bij het nemen van de juiste beslissingen en het zetten van concrete stappen naar (werk)geluk. Interessant is dat ik binnen dit traject kan werken met VDAB loopbaancheques wat het geheel nog toegankelijker maakt.

 

Perfectionisme-Coaching 

Veel mensen ervaren de druk om altijd perfect te presteren, wat kan leiden tot stress, uitstelgedrag en zelfs burn-out. Perfectionisme-coaching helpt je om gezondere verwachtingen aan jezelf te stellen, meer zelfcompassie te ontwikkelen en te leren omgaan met de angst om fouten te maken. Deze coaching richt zich op het loslaten van perfectionistische patronen en het integreren van een gezonde balans tussen ambitie en welzijn.

 

Coaching voor Jongeren 

Steeds meer jongeren kampen met prestatiedruk, keuzestress en onzekerheden. Preventieve coaching kan hen helpen om veerkrachtiger te worden en beter om te gaan met uitdagingen. Coaching voor jongeren richt zich op het versterken van zelfvertrouwen, het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden, en het voorkomen van problemen zoals schooluitval, angst of depressie. Deze vorm van coaching biedt jongeren de tools om hun weg te vinden in een complexe wereld, voordat problemen of uitdagingen te groot worden.

 

Conclusie

 

Coaching is een waardevol instrument voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en concrete doelen wil bereiken. Het is een toekomstgerichte aanpak waarbij zelfinzicht en actie centraal staan. Of je nu kiest voor NLP-coaching om beperkende overtuigingen los te laten, loopbaancoaching om je professionele doelen te verhelderen, perfectionisme-coaching voor meer balans, of jongerencoaching om hen sterker te maken, elke vorm van coaching biedt een unieke benadering om jouw potentieel te ontsluiten.

 

Ben jij klaar om stappen te zetten in jouw persoonlijke of professionele leven? Verken gerust mijn aanbod en plan een vrijblijvend kennismakingsmoment in.


Comments


bottom of page