top of page

Perfectionisme: goede of slechte eigenschap?

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023

Wat is dat, perfectionisme?

Perfectionisme is het streven naar perfectie, of naar een ideaal dat zo goed als onmogelijk in te lossen is waardoor een minderwaardigheidsgevoel kan ontstaan. Het is een patroon dat ons handelen aanstuurt en onze levens ingewikkeld en moeilijk kan maken wat dus kan leiden tot veel stress, angst en negatieve gevoelens.

Perfectionisme kan ook een schild zijn dat we gebruiken om ons af te schermen voor kwetsbaarheid. We denken dat als we er perfect uitzien en alles perfect doen, we niet beoordeeld en afgewezen zullen worden. We kunnen stellen dat perfectionisme een verslavend systeem van overtuigingen is dat veel schade kan berokkenen voor diegene die er last van hebben.Positief of negatief

Toch wordt perfectionisme ook vaak gezien als een positieve eigenschap.

Perfectionisten zijn vaak gedreven en ambitieus. Ze streven ernaar om telkens het beste uit zichzelf te halen. Ze zijn ook vaak goed georganiseerd en gedetailleerd, en ze kunnen veel werk verzetten.

De minder fraaie kant is dat perfectionisten te veel tijd en energie verspillen aan het perfectioneren van iets, waardoor ze niet kunnen beginnen of afmaken. Perfectionisten zijn bang om te falen, en ze zijn bang om de goedkeuring van anderen te verliezen. Dit veroorzaakt veel stress- en angstklachten waardoor de kans op burn-out toeneemt.


Perfectionisme overwinnen

Als je perfectionistisch bent, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die last hebben van perfectionisme. Gelukkig zijn er ook veel dingen die je kunt doen om perfectionisme te overwinnen:

  • Accepteer dat je niet perfect bent. Niemand is perfect. Iedereen maakt fouten. Het is belangrijk om je fouten te accepteren en ervan te leren.

  • Stel realistische doelen. Probeer niet alles perfect te doen. Stel daarom haalbare doelen.

  • Leer loslaten. Leer om los te laten van je perfectionisme. Het is niet nodig om alles perfect te doen. Leer om tevreden te zijn met je werk, ook als het niet perfect is.

  • Neem de tijd voor jezelf. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt voor jezelf om te ontspannen en te genieten van je leven. Perfectionisme kan je veel energie kosten. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te ontspannen en je energieniveau op peil te houden.


Balans tussen perfectie en imperfectie

Perfectionisme kan dus een goede of slechte eigenschap zijn. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het streven naar perfectie en het accepteren van imperfectie. Perfectionisme kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk om ermee om te gaan.

Hierbij enkele eenvoudige tips die je op weg kunnen helpen om van je perfectionisme een positieve eigenschap te maken in je leven:

  • Wees mild voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf als je niet perfect bent. Iedereen maakt fouten.

  • Focus op je sterke punten. Focus op je sterke punten in plaats van op je zwakke punten.

  • Neem pauzes. Neem pauzes van je werk om te ontspannen en te herstellen.

  • Vraag hulp aan anderen. Vraag hulp aan anderen als je het nodig hebt.


Koffiekop met tekst Good Enough - illustratie bij blogartikel over perfectionisme

Wil je grondig aan de slag om je gedachten en gedrag te veranderen en jezelf bevrijden van je perfectionisme patroon? Dan is het OCP traject iets voor jou!


OCP staat voor ‘ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme’. Het is een methodiek waarbij we via het onderbewuste aan de slag gaan met het patroon om zo een nieuw gedragspatroon te laten ontstaan.

En dat is het mooie aan patronen. Mits een goeie aanpak en mindset kan je een patroon doorbreken.Herken je het perfectionisme patroon bij jezelf en wil je weten of de OCP-methodiek iets voor jou is? Stel niet uit wat je vandaag kan doen en plan een gratis telefonisch contactmoment in.


Comentários


bottom of page