top of page

Zelfzorg: Meer dan een Bad op Zaterdagavond



In onze moderne samenleving lijkt het jongleren van diverse verantwoordelijkheden - werk, familie, vrienden, sport, deadlines - de norm te zijn. Te midden van deze hectische draaimolen wordt zelfzorg vaak bestempeld als iets egoïstisch. Maar is zelfzorg echt een luxe, of is het een fundamenteel aspect van een gezond en evenwichtig leven?


De Essentie van Zelfzorg

Zelfzorg is meer dan alleen wat 'me-time' inlassen. Het begint met het bewust nemen van tijd én moeite om voor ons fysieke, emotionele, en mentale welzijn te zorgen. Het negeren van lichaamssignalen is een gewoonte die velen van ons hebben ontwikkeld. Die vastzittende nek, overhoop liggende maag, of dagelijkse rugpijn zijn vaak signalen die we al heel lang negeren. Hierdoor plegen we onbewust roofbouw op ons algemene welzijn.

 

De Fases van Zelfzorg


Luisteren naar Lichaamsseintjes

Stoppen en luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft, is de eerste stap om zelfzorg in ons leven te integreren. We voelen wel vanalles, maar we staan er nooit echt bij stil. Luisteren naar lichaamssignalen bevordert het zelfbewustzijn. Het stelt jou in staat om in contact te komen met jouw behoeften, grenzen en verlangens. Dit kan leiden tot betere besluitvorming en het vermogen om gezonde keuzes te maken op basis van wat jij nodig hebt. Het negeren van lichaamssignalen kan leiden tot overbelasting, zowel fysiek als mentaal met op lange termijn risico op burn-out. Door aandacht te besteden aan veranderingen in je lichaam, kun je vroegtijdig potentiële problemen identificeren en proactief actie ondernemen.

 

Erkennen van Emoties en Behoeften

Emoties, vaak weggestopt in de hectiek van het moderne leven, spelen een cruciale rol in zelfzorg. Een volgende fase in zelfzorg is het herkennen van de emoties achter de lichaamsseintjes. Zo had ik eens een coachee met aanhoudende hoofd- en nekpijn. Ik nodigde hem uit om zijn hand op de pijnlijke plek te leggen en eens na te denken waarover die pijn zou kunnen gaan. Al vrij snel kwam het antwoord dat de pijn die hij voelde gelinkt was met de constante druk die hij zichzelf oplegde om te blijven presteren. Vervolgens zijn we gaan kijken welke emotie daarachter kon zitten. En daar kwam (faal)angst naar boven.  

Het doorvoelen van emoties is voor veel mensen niet makkelijk, maar het wordt vaak moeilijker gemaakt dan nodig. Door gewoon je hand op een pijnlijke plaats te leggen en even bewust stil te staan waarover deze pijn zou kunnen gaan kom je er vaak al.

 

Werken met Beperkende Patronen en het Innerlijke Kind


Diepgaande zelfzorg gaat nog een stapje verder dan het herkennen van oppervlakkige emoties. Het omvat het onderzoeken van beperkende patronen die we gedurende ons leven hebben opgebouwd. Wat zijn die beperkende patronen die ons denken, voelen, doen onbewust sturen? Het kennen en kunnen benoemen van die beperkende patronen en weten wie of wat we nodig hebben om nieuwe patronen op te bouwen, dat is echte zelfzorg.

 

Het innerlijke kind is daarin een hele mooie hefboom om aan de slag te gaan met die beperkende patronen. We hebben allemaal dat innerlijke kind in ons dat we dagelijks meenemen. Als we ineens heel heftig emotioneel reageren (bang, boos, verdrietig) op een bepaalde situatie (iets raakt ons dieper dan wat er eigenlijk in de feiten is gebeurd) is dat ons innerlijke kind dat voor ons komt strijden. We hebben ook een blij/vrij kind in ons dat we heel vaak niet meer toelaten. Ons vrije kind dat ons energie, plezier, zelfvertrouwen, innerlijke rust,… bezorgd. Dat vrije kind moeten we juist versterken als volwassen. En dat bange, kwade kind moeten we kunnen ondersteunen vanuit onze volwassenheid. We moeten dat kunnen dragen, veiligheid bieden. We moeten kunnen zeggen als een bepaald patroon zich herhaalt:  Ik ben hier om je op te vangen, om je te steunen, veiligheid te bieden… ik ga voor jou zorgen.

 

 

Verbinding en Nieuwe Patronen

Zelfzorg gaat uiteindelijk over zelfkennis. Het is niet alleen het inplannen van momenten van ontspanning, maar ook het begrijpen van onze diepgewortelde patronen en behoeften. Door bewust om te gaan met triggers, onze behoeften te uiten en te werken aan nieuwe patronen, ontstaat er een diepere verbinding . Als we onszelf op dit niveau kennen, kunnen we krachtig en kwetsbaar verbinding maken met de ander uit onze behoefte die we nodig hebben. Door in verbinding te gaan zorgen we niet enkel voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen.

 

Conclusie: Zelfzorg als Fundament


Zelfzorg is een proces dat verder gaat dan een bad op zaterdagavond. Het gaat over het doorgronden van wie we zijn, wat onze behoeften zijn, en het aanleren van nieuwe, gezondere patronen. Door deze diepgaande zelfkennis kunnen we niet alleen voor onszelf zorgen, maar ook voor anderen en dat op een authentieke en vervullende manier.

 

Zelfzorg is niet egoïstisch; het is een essentieel fundament voor een gezond en evenwichtig leven.

 

Wil jij zelfzorg ook integreren in jouw leven, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen zorgen, een coach kan je hierbij ondersteunen!

Ik begeleid je graag bij het ontwerpen van jouw persoonlijke zelfzorgplan en zal je ondersteunen bij elke stap op weg naar een gebalanceerd en gelukkig leven.

 

Liefs,

Katrien




bottom of page